Pagini

marți, 6 august 2013

Film: "Bitter Moon"

M-am gândit ceva vreme înainte de a-mi scrie părerea despre acest film. Nu pentru că este +18, ci pentru că este unul dintre filmele care mi-a plăcut foarte puțin, spre deloc. Poate că nu l-am înțeles sau poate sunt eu defectă, dar marea dragoste despre care povestește Oscar mi se pare o dragoste bolnavă. 
Am văzut filmul la recomandarea unui coleg de la birou, care l-a ridicat în slavi, ca fiind unul dintre cele mai bune filme pe care le-a văzut pana acum. Pe IMDb este cotat la 6.9/10. Nu știu dacă merită.
Filmul prezintă povestea cuplului Fiona și Nigel, căsătoriți de 7 ani, care se îmbarcă într-o croazieră spre Istanbul, ca mai apoi să meargă în India, în speranța că această țară le va salva căsnicia. Pe vapor o întâlnesc pe frumoasa Mimi, care-i stârnește interesul lui Nigel, și pe soțul acesteia, Oscar, aflat într-un scaun cu rotile. La prima vedere, Mimi pare femeia fatală, visul oricărui bărbat, și-l atrage în mreje pe Nigel, în timp ce Oscar îi povestește lui Nigel cum s-au cunoscut și cum au ajuns în situația de față. 
Oscar, un scriitor mediocru de aproximativ 40 ani, scrie romane cu speranța că, într-o zi, vor fi publicate. Acesta o întâlnește pentru prima dată pe Mimi, o dansatoare care se întreține din salariul de chelneriță, în Paris, într-un autobuz, și o salvează de amenda pe care urma s-o primească pentru că nu avea bilet, dându-i biletul lui. Zile la rând o caută pe traseul aceluiași autobuz, în speranța că o va revedea. În cele din urmă o reîntâlnește într-un restaurant, în timp ce lua masa cu altă femeie, Mimi fiind chelnerița care-i servea.
Între cei doi se înfiripă o relație bazată pe atracție fizică, o relație sexuală care atinge apogeul, dar care, ca mai toate relațiile bazate pe atracție fizică, se destramă destul de repede și orice încercare de a menține flacăra vie nu durează prea mult. Astfel, Oscar se plictisește de această relație destul de repede și începe să se simtă îngrădit, căutând în relațiile cu alte femei ceea ce la Mimi nu mai găsește. Filmul se transformă într-o încercare continuă a lui Oscar de a o părăsi pe Mimi într-un mod care să n-o rănească prea tare, transmițându-i anumite semnale discrete la început, dar care devin din ce în ce mai intense, culminând cu momentul în care acesta îi spune că relația lor nu mai poate continua și că ar fi bine să-și strângă hainele și să plece. 
După câteva zile în care Oscar răsuflă ușurat că a reușit să scape de Mimi și profită din plin de fiecare moment de libertate, petrecându-și mare parte din nopți în oraș cu diverse femei, acesta se trezește într-o noapte cu Mimi dormind pe preșul de la ușă, așteptându-l să se întoarcă acasă. Aceasta îl imploră, în genunchi, să o primească înapoi, pentru ca îl iubește și nu poate concepe viața fără el, spunându-i ca acceptă orice compromis, doar să fie împreună, chiar dacă iese cu alte femei sau o bate, pentru ea conta doar să-i fie aproape. 
În acest moment, în mintea lui Oscar ia naștere un plan diabolic în speranța că o va face să înțeleagă că între ei nu mai poate fi nimic. Astfel, acesta începe să o înjosească, tratând-o ca pe o servitoare acasă care trebuie să spele, să gătească și să facă curat și criticând-o mereu ca nu le face bine, folosindu-se de trupul ei doar pentru plăcerea lui, umilind-o verbal în societate în timp ce el își petrecea timpul cu alte femei, culminând cu momentul în care Mimi rămâne însărcinată și acesta o convinge să avorteze, motivând ca nu are stofă de tată. 
În timpul avortului apar complicații și lui Mimi îi ia ceva timp să se recupereze. În spital, Oscar vine să o vadă și îi propune ca, după ce-și revine, să plece împreuna pe o insulă să se recupereze. În avion însă, după îmbarcare, acesta coboară și o lasă să plece singură, simțind că acela este momentul în care și-a recâștigat libertatea deplină.
După doi ani de desfrâu total, într-o dimineață, aflându-se în stare de ebrietate, din neatenție Oscar are un accident și este internat în spital cu piciorul fracturat. Acesta este momentul în care Mimi se întoarce în Paris și-i face o vizită la spital. La despărțire însă, aceasta îl trage jos din pat. Medicii nu mai pot face nimic să-l salveze și Oscar rămâne astfel paralizat de la mijloc în jos. 
Mimi se oferă să aibă grijă de el și ajunge să se răzbune pentru tot ce-i făcuse acesta: îl lasă singur noaptea în timp ce ea iese în oraș cu prietenii, aduce bărbați acasă și întreține relații sexuale cu aceștia, în timp ce Oscar se afla în camera alăturată. Cu toate acestea, cei doi ajung în fața altarului.
Deznodământul vă las pe voi să-l descoperiți, dacă v-am stârnit curiozitatea.

Enjoy!

2 comentarii:

  1. Si ce nu ti-a placut la el? Ca pe mine m-a facut curioasa :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca te-am facut curioasa, astept sa vezi filmul si dupa schimbam pareri ;)

    RăspundețiȘtergere